نگاهی سریع به طرز تهیه آش ترش
طرز تهیه آش ترش: برای درست کردن این آش به روش مازندرانی ابتدا باید لوبیا چیتی، باقلا و چغندر خرد شده را بپزید و بعد برنج و عدس را اضافه کنید. در ادامه سبزی آش و سیر داغ را اضافه کنید. زمانی که همه مواد آش به خوبی پختند، میتوانید رب انار، شکر و چاشنیها را اضافه کنید.
گیلانیها برای پخت آش ترش از آلوچه ترش جنگلی استفاده میکنند. کردها این آش را با خشکبار و عصاره سماق میپزند و تبریزیها برای مزه دار کردن این آش مقداری آبغوره در آن میریزند.
پیشنهاد میشود حتما آش ترش انزلی، اردبیل، همدان، زنجان آمل، بابل و همچنین آش ترش با بلغور و رب انار را امتحان کنید. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در مجله اینسان بخوانید.
مواد لازم برای آش ترش مازندرانی برای ۴ نفر
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
لوبیا چیتی | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
عدس | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
سیر | ۶ عدد |
باقلا | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
چغندر قرمز | ۲ عدد کوچک |
سبزی آش | ۵۰۰ گرم |
برنج نیم دانه | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
رب انار ترش | ۱ قاشق غذاخوری |
شکر | ۱/۲ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن مایع | به مقدار لازم |
مرحله اول: باقلا و لوبیا را بخیسانید
برای شروع باید باقلاها را در یک کاسه آب بریزید. لوبیا چیتیها را نیز در یک کاسه جداگانه بریزید و برای حدود ۶ ساعت یا یک شب بخیسانید.
در این مدت آب هر کاسه را چندین بار عوض کنید تا نفخ باقلا و لوبیا به طور کامل گرفته شود.
مرحله دوم: سبزی آش را آماده کنید
برای پخت این آش میتوانید سبزی آش را به صورت آماده خریداری کنید یا سبزی را خودتان در خانه پاک کنید و بشویید و بعد در خرد کن بریزید تا آماده شود. برای پخت این آش نباید سبزیها را خیلی ریز خرد کنید.
مرحله سوم: چغندرها را خرد کنید
چغندرها را بشویید و پوست آنها را جدا کنید. در ادامه آنها را به صورت مکعبی خرد کنید و برای پخت آش کنار بگذارید.
اگر دوست دارید چغندرها در آش مشخص باشند، میتوانید آنها را به صورت درشت خرد کنید.
مرحله چهارم: لوبیا چیتی، باقلا و چغندرها را بپزید
لوبیا و باقلای خیسانده شده را همراه با آب در قابلمه بریزید. در ادامه چغندرهای خرد شده را نیز اضافه کنید.
حالا قابلمه را روی حرارت قرار دهید و درب قابلمه را روی آن بگذارید تا همه مواد به خوبی بپزند.
در این مرحله مقدار آب داخل قابلمه باید تا نیمه آن باشد. برای شروع حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد و بعد شعله گاز را کم کنید.
مرحله پنجم: برنج و عدس را اضافه کنید
بعد از این که باقلا و لوبیا چیتی پختند و نرم شدند، میتوانید برنج نیم دانه و عدس را بشویید و در قابلمه بریزید.
مقداری نمک نیز به مواد اضافه کنید و اجازه دهید برنج بپزد و نرم شود.
مرحله ششم: سبزی را به آش اضافه کنید
حدود ۱۵ دقیقه بعد از اضافه کردن برنج، میتوانید سبزی خرد شده را در آش بریزید.
در این مرحله به هیچ عنوان نباید درب قابلمه را روی آن بگذارید. این کار موجب بدرنگ شدن آش میشود.
حدود نیم ساعت صبر کنید تا سبزی آش بپزد و مواد آش به خوبی نرم شوند.
مرحله هفتم: سیر داغ را آماده کنید
سیرها را بشویید و بعد از جدا کردن پوست، به صورت خلالی یا نگینی درشت خرد کنید.
مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و بعد سیرها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند.
مرحله هشتم: آش را آماده کنید
بعد از این که همه مواد آش به خوبی پختند و آش جا افتاد، میتوانید نیمی از سیر داغ را در آش بریزید.
سپس رب انار را همراه با نصف قاشق غذاخوری شکر در آش بریزید و مواد را خوب هم بزنید تا آش مزه دار شود.
مرحله نهم: آش را سرو کنید
بعد از ۱۵ دقیقه میتوانید شعله گاز را خاموش کنید. اجازه دهید آش از حرارت بیفتد و بعد آن را در ظرف مناسب بریزید.
در ادامه این آش خوشمزه را با سیر داغ تزیین کنید و از طعم آن لذت ببرید.
برای پخت آش ترش در هر شهری از روشهای متفاوتی استفاده میشود. در ادامه این بخش به محبوبترین روشهای پخت آش ترش اشاره شده است.
آش ترش گیلانی
برای پخت آش ترش گیلانی باید به جای رب انار از مقداری گوجه سبز استفاده کنید. در این روش گوجه سبز ترش یا آلو جنگلی را به صورت جداگانه بپزید و بعد از صافی رد کنید. سپس از این عصاره ترش مزه برای طعم دار کردن آش استفاده کنید.
گیلانیها معمولا در آش ترش از ترکیب برنج نیم دانه، سبزی آش، باقلا سبز، سیر داغ و پیاز داغ استفاده میکنند و این آش را با ماهی شور یا ماهی دودی سرو میکنند.
آش ترش کردی با خشکبار
برای درست کردن آش ترش کردی که به عنوان آش ترش با خشکبار نیز شناخته میشود، باید از ترکیب نخود، لوبیا، چغندر، رشته آش، اسفناج، آلو خشک، توت، گلابی خشک، برگه زردآلو، مویز، سماق، سرکه و پیاز استفاده کنید.
در این روش ابتدا باید حبوبات را در قابلمه بریزید و بپزید. در ادامه چغندر خرد شده و خشکبار را اضافه کنید. سماق را با آب جوش روی حرارت قرار دهید و بعد صاف کنید تا عصاره آن خارج شود.
سپس از این عصاره برای طعم دار کردن آش ترش استفاده کنید. بعد از پخت همه مواد، اسفناج و رشته آش را اضافه کنید. مقداری پیاز داغ در آش بریزید و اجازه دهید آش جا بیفتد. سپس آن را در ظرف مناسب بریزید و سرو کنید.
آش ترش ترکی به روش تبریزی
آش ترش تبریزیها آش آبغوره نام دارد. برای درست کردن این آش باید از سبزیجاتی مثل تره و جعفری به مقدار مساوی استفاده کنید و تنها مقداری لوبیا چشم بلبلی به عنوان حبوبات در این آش بریزید.
آش ترش انزلی
در انزلی یک نوع آش ترش مخصوص برای خانمهای باردار درست میشود که در طرز تهیه آن از ترکیب لوبیا سفید و چشم بلبلی استفاده میشود. برای مزه دار کردن این آش ترش باید مقداری آب نارنج تازه به آن اضافه کنید.
آش ترش اردبیلی
برای پخت این آش باید از ترکیب لوبیا، باقلا و عدس همراه با رب انار استفاده کنید. در اردبیل از ترکیب میوههای مختلف مثل قیسی زردآلو، آلو زرد، آلوچه، گوجه سبز و همچنین رب گوجه فرنگی برای پخت آش ترش استفاده میشود. برخی افراد این آش را با گوشت قلقلی نیز درست میکنند.
آش ترش همدانی
در این روش باید برای درست کردن آش ترش از ترکیب قیسی، آلو خورشتی و سبزیجاتی مثل چغندر، گشنیز، تره و جعفری خرد شده استفاده کنید.
آش ترش زنجانی
برای پخت این آش ترش باید از ترکیب مقداری رشته آش همراه با سیب زمینی خرد شده، هویج رنده شده، آلوچه ریز، زردآلو خشک و جو پرک استفاده کنید.
در برخی رسپیها زنجانیها برای مزه دار کردن آش ترش از مقداری رب گوجه نیز استفاده میکنند. میتوانید برای طعم دار کردن این آش از ترکیب سرکه، شیره انگور و شکر استفاده کنید.
آش ترش آملی
برای پخت آش ترش آملی باید از مقداری عدس سبز، چغندر خرد شده، برنج و سبزی آش استفاده کنید و در انتها این آش را با رب آلوچه یا رب انار ترش مزه دار کنید. برای متعادل شدن طعم این آش میتوانید مقداری کمی شکر در آن بریزید.
آش ترش با رب انار
برای درست کردن این آش باید از ترکیب نخود، لوبیا چیتی، عدس، برنج نیم دانه، سبزی آش، سیر و رب انار استفاده کنید.
آش ترش بابلی
بابلیها برای پخت آش ترش از ترکیب لوبیا چیتی، عدس، برنج نیم دانه، چغندر خرد شده، باقلا، سیر و رب انار استفاده میکنند. برای متعادل شدن طعم این آش میتوانید مقداری شکر نیز به آن اضافه کنید.
آش ترش آذری با بلغور
طرز تهیه آش ترش آذری با بلغور: برای درست کردن آش ترش آذری با بلغور باید از ترکیب بلغور، لپه، برنج نیم دانه، لوبیا چشم بلبلی یا لوبیا چیتی، سبزی آش، رب گوجه فرنگی و عصاره گوشت استفاده کنید. در ادامه برای مزه دار کردن این آش میتوانید از مقداری آبغوره استفاده کنید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش ترش
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت آش ترش اشاره شده است، با ما همراه باشید.
- آش ترش باید با حرارت ملایم و به مدت طولانی بپزد تا جا بیفتد.
- برای پخت انواع آش ترش باید از برنج نیم دانه استفاده کنید.
- قبل از پخت حبوبات حتما آنها را برای چند ساعت بخیسانید تا نفخشان گرفته شود.
- برای پخت آش ترش برای ۱۰ نفر باید مواد اولیه این آش را ۲/۵ برابر کنید.
- برای درست کردن این آش باید نمک را در آخرین مرحله پخت به آن اضافه کنید تا همه مواد به خوبی بپزند.
- به منظور خوشمزهتر شدن انواع آش ترش میتوانید از مقداری عصاره گوشت یا آب قلم نیز استفاده کنید.