نگاهی سریع به روش پخت
طرز تهیه خورشت کنگر مجلسی ابتدا باید پیاز را با کنگر، گوشت، رب و چاشنیهای مختلف تفت دهید. جعفری و نعنا را خرد و در مقداری روغن سرخ کنید.
مقداری آب به ترکیب گوشت و کنگر اضافه کنید و بعد سبزیهای سرخ شده را نیز در قابلمه بریزید. در نیم ساعت نهایی پخت خورش لیمو عمانی را اضافه کنید تا خورش شما آماده شود.
میتوانید این خورش را با مرغ، لپه، آبغوره و لوبیا و همچنین به روش تهرانی، شیرازی، کرمانشاهی، کردستان و تبریز نیز آماده کنید.
رسپی این خورشت خوشمزه را با جزئیات کامل در مجله اینسان بخوانید.
طرز تهیه خورشت کنگر مجلسی برای ۶ نفر
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
گوشت | ۴۰۰ گرم |
کنگر | ۶۰۰ گرم |
جعفری تازه | ۱۵۰ گرم |
نعنا تازه | ۵۰ گرم |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
لیمو عمانی | ۴ عدد |
رب گوجه فرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
روغن مایع | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
مرحله اول: کنگرها را پاک کنید
برای شروع باید کنگرها را پاک کنید و تیغهای آنها را جدا کنید. در ادامه کنگرها را در یک ظرف آب بریزید.
مقداری نمک به آب اضافه کنید و اجازه دهید کنگرها برای چند دقیقه در آب نمک بمانند و تمیز شوند. در انتها کنگرها را چند دور آبکشی کنید.
مرحله دوم: پیاز را سرخ کنید
پیاز را بشویید و بعد از جدا کردن پوست، به صورت نگینی خرد کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.
در ادامه پیازها را به روغن اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا سبک شوند.
مرحله سوم: زردچوبه و کنگرها را اضافه کنید
در این مرحله باید کمی زردچوبه به پیازها اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
پس از چند دقیقه نوبت اضافه کردن کنگرهای تمیز شده به قابلمه است. کنگرها را برای چند دقیقه تفت دهید تا کمی نرم شوند.
مرحله چهارم: گوشت را اضافه کنید
بعد از چند دقیقه میتوانید تکههای گوشت را در قابلمه بریزید و خوب با پیاز و کنگر تفت دهید تا رنگ گوشتها تغییر کند و به خوبی سرخ شوند.
مرحله پنجم: نعنا و جعفری را سرخ کنید
نعنا و جعفری تازه را به صورت ریز خرد کنید. مقداری روغن در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.
سبزیجات را به ماهیتابه اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا رنگ آنها کمی تیره شود.
مرحله ششم: همه مواد خورش را ترکیب کنید
در این مرحله باید مقداری فلفل سیاه به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنید و بعد نعنا و جعفری سرخ شده را در قابلمه بریزید.
در ادامه رب گوجه را در قابلمه بریزید و خوب با سایر مواد تفت دهید.
سپس میتوانید حدود یک لیتر آب به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا همه مواد با هم بپزند.
مرحله هفتم: خورش را آماده کنید
اجازه دهید خورش روی حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. لیمو عمانیها را سوراخ کنید و برای مدتی در آب بگذارید تا تلخی آنها گرفته شود.
در نیم ساعت نهایی پخت خورش میتوانید لیموها را به آن اضافه کنید. درب قابلمه را روی آن بگذارید و صبر کنید تا خورش جا بیفتد.
بعد از این که خورش آماده شد، میتوانید آن را در ظرف مناسب بریزید و با برنج ایرانی سرو کنید.
طرز تهیه خورش کنگر به روشهای دیگر
در این بخش به روشهای مختلف پخت خورش کنگر با مواد اولیه متفاوت و در شهرهای مختلف اشاره شده است.
- خورش کنگر با مرغ: برای درست کردن این خورش با مرغ باید به جای تکههای گوشت از سینه یا ران مرغ استفاده کنید. در این روش بهتر است نعنا و جعفری را حذف و تنها از مقداری رب گوجه فرنگی استفاده کنید.
- خورش کنگر با آبغوره: برای مزه دار کردن خورش کنگر میتوانید به جای لیمو عمانی از مقداری آبغوره استفاده کنید. در این روش باید در نیم ساعت پایانی پخت خورش، مقداری آبغوره در آن بریزید.
- خورش کنگر با لپه: برای پخت این خورش با لپه باید لپه را به صورت جداگانه بپزید و بعد به خورش اضافه کنید.
- خورشت کنگر با لوبیا: برای درست کردن خورش کنگر با لوبیا باید از ترکیب گوشت و لوبیا قرمز همراه با سبزی نعنا و جعفری و سایر چاشنیها استفاده کنید.
- خورشت کنگر با گوشت به روش تهرانی: تهرانیها معمولا برای پخت این خورش از ترکیب گوشت، رب و لپه استفاده میکنند.
- خورشت کنگر شیرازی: برای پخت خورش کنگر شیرازی میتوانید از ترکیب گوشت، رب، آبغوره، کنگر و آلو خورشتی شیرین استفاده کنید.
- خورشت کنگر کرمانشاهی: در کرمانشاه برای پخت این غذا از ترکیب گوشت، کنگر، غوره، لپه و رب گوجه فرنگی استفاده میشود.
- خورش کنگر کردستانی: در کردستان برای پخت خورش کنگر از ترکیب گوشت، نعنا و جعفری و کنگر و چاشنیهای دیگر استفاده میشود.
- خورش کنگر تبریزی: تبریزیها این غذا را بدون سبزی و با رب گوجه آماده میکنند.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه خورشت کنگر مجلسی
در ادامه به چند نکته طلایی برای پخت خورشت کنگر مجلسی اشاره شده است، با ما همراه باشید.
- از مهمترین فواید خورش کنگر میتوان به افزایش اشتها، بهبود هضم و همچنین ضدعفونی بدن اشاره کرد.
- کنگر تنها در اوایل بهار و اواخر تابستان برداشت میشود و از همین رو میتوانید آن را بسته بندی کنید و در فریزر قرار دهید و در تمام طول ساز این خورش را آماده کنید.
- برای پخت این خورش میتوانید رب را حذف و از ترکیب نعنا و جعفری خرد شده استفاده کنید.
- برای این که خورش شما خوشمزهتر شود، میتوانید از مقداری آب گوشت یا آب مرغ به جای آب استفاده کنید.
- به منظور پخت این خورش با لپه باید لپهها را از چند ساعت یا یک شب قبل بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود.
- اضافه کردن زعفران عطر و طعم بینظیری به این غذا میبخشد و از همین رو بهتر است آن را حذف نکنید.
- اگر دوست دارید خورشت شما تند و تیز شود، میتوانید مقداری فلفل قرمز به آن اضافه کنید.
- راز خوشمزگی خورشت کنگر پیاز زیاد آن است. بنابراین بهتر است در این غذا از پیاز بزرگ استفاده کنید.
- برای پخت خورش کنگر رژیمی باید کنگرها را آبپز و از گوشت بدون چربی استفاده کنید.
- زعفران را در آخرین مرحله از پخت خورش به آن اضافه کنید تا عطر آن از بین نرود.
- برای مزه دار کردن این خورش بهتر است در مرحله پایانی پخت، از مقداری آبلیمو، آبغوره یا لیمو عمانی استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید این خورش خوشمزه را با گوشت بوقلمون نیز آماده کنید.
- اگر این خورش را با نعنا و جعفری درست میکنید، میتوانید رب گوجه فرنگی را حذف کنید.
- برای جلوگیری از تلخ شدن این خورش باید مقدار نعنا را به اندازه ۱/۳ جعفری در نظر بگیرید.
- در صورت تمایل میتوانید برای پخت این خورش به جای نعنا و جعفری از مقداری سبزی قورمه سبز نیز استفاده کنید.
- در برخی رسپیها برای مزه دار کردن این خورش از مقداری رب انار به جای رب گوجه فرنگی استفاده میشود.
- برای گرفتن تلخی لیمو عمانیها بهتر است آنها را سوراخ کنید و برای یک ساعت در آب بگذارید تا تلخیشان گرفته شود.
- افرادی که به ناراحتیهای کلیوی و مشکلات کبد مبتلا هستند، نباید از کنگر استفاده کنند.
- در صورت تمایل میتوانید از مقداری آلو خورشتی برای مزه دار کردن این خورش استفاده کنید.
- برای درست کردن این غذا میتوانید کنگر را به هر اندازهای که دوست دارید خرد کنید.
- به منظور پخت خورش کنگر تهرانی معمولا از ترکیب گوشت همراه با لپه استفاده میشود.
- مهمترین دلیل آب انداختن خورش کنگر، خرد کردن سبزی خورش به صورت درشت است.
- برای سیاه و خوشرنگ شدن این خورش بهتر است رب گوجه را حذف و این خورش را تنها با سبزیجات آماده کنید.
- برای پخت این خورش بدون گوشت میتوانید از مقداری کینوا قرمز استفاده کنید.
- کنگر نباید بیش از حد بپزد، بنابراین هر زمان که همه مواد به خوبی پختند، بهتر است خورشت را از روی حرارت بردارید.