نگاهی سریع به روش پخت
برای درست کردن آش زرشک خراسانی ابتدا باید پیاز را همراه با زردچوبه و آرد تفت دهید و بعد حبوبات پخته شده، آب زرشک تازه، عصاره قلم و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید.
بعد از این که همه مواد آش به خوبی پختند، رشته آش، مرزه و آویشن خشک و زرشک تازه را اضافه کنید. کمی صبر کنید تا رشته آش بپزد و آش لعابدار شود.
پیشنهاد میشود حتما آش زرشک را به روشهای مازندرانی، لرستانی، طالقان و رودبار قصران نیز آماده کنید. رسپی این آش خوشمزه را با جزئیات کامل در مجله اینسان بخوانید.
مواد لازم برای آش زرشک خراسانی برای ۳ نفر
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آب زرشک تازه | ۱ لیتر |
نخود | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
لوبیا چیتی | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
لوبیا قرمز | ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدار |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
رشته آش | ۱ مشت |
آویشن خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
مرزه خشک | ۳ قاشق غذاخوری |
زرشک تازه | ۳۰۰ گرم |
آرد سفید | ۱ قاشق غذاخوری |
آب قلم | ۱ کاسه |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
نعنا داغ و پیاز داغ (برای تزیین) | به مقدار لازم |
مرحله اول: حبوبات را بخیسانید
برای شروع باید نخود، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی را در یک ظرف آب بریزید و برای یک شب بخیسانید.
در این مدت چند بار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخ آنها به طور کامل گرفته شود.
مرحله دوم: حبوبات را بپزید
همه حبوبات را در یک قابلمه مناسب بریزید و ۳ تا ۴ لیوان آب به آن اضافه کنید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید و حبوبات را برای یک ساعت تا ۱ ساعت و نیم بپزید تا کاملا نرم شوند.
مرحله سوم: حبوبات را آبکش کنید
بعد از این که حبوبات به طور کامل پختند، آنها را آبکش کنید تا آب اضافهشان خارج شود. سپس به سراغ مرحله بعد بروید.
مرحله چهارم: پیاز را سرخ کنید
پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. آن را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
اجازه دهید آب اضافه پیازها کشیده شود و بعد مقداری روغن در قابلمه بریزید و پیازها را به خوبی تفت دهید تا طلایی شوند.
مرحله پنجم: آرد و زردچوبه را اضافه کنید
در این مرحله میتوانید آرد و زردچوبه را به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه همه مواد را تفت دهید تا بوی خامه زردچوبه و آرد گرفته شود.
مرحله ششم: مواد آش را ترکیب کنید
در این مرحله باید آب زرشک تازه را همراه با عصاره قلم و ۲ لیوان آب در قابلمه بریزید.
در ادامه حبوبات آبکش شده را اضافه کنید و اجازه دهید همه مواد آش روی حرارت ملایم بپزند و آش جا بیفتد.
مرحله هفتم: رشته آش، سبزیجات و زرشک را اضافه کنید
بعد از این که همه مواد آش به خوبی پختند، در ۲۰ دقیقه نهایی پخت آش میتوانید رشته را خرد کنید و در آش بریزید.
در ادامه مرزه و آویشن خشک و زرشک تازه را اضافه کنید. کمی صبر کنید تا رشته آش بپزد و آش لعابدار شود.
مرحله هشتم: آش را آماده کنید
حدود ۲۰ دقیقه بعد میتوانید مقداری نمک و فلفل سیاه در آش بریزید و بعد از چند دقیقه شعله گاز را خاموش کنید.
آش را در ظرف مناسب بریزید و با نعنا داغ و پیاز داغ فراوان تزیین کنید.
طرز تهیه آش زرشک در شهرهای مختلف
در این بخش میتوانید با روش پخت آش زرشک در شهرهای مختلف آشنا شوید.
- آش زرشک مازندرانی: برای پخت این آش باید از مقداری مرغ ریش ریش شده استفاده کنید. مازندرانیها معمولا برای تزیین این آش از کمی کشک نیز استفاده میکنند.
- آش زرشک کوهی لرستان: در لرستان برای پخت این آش از ترکیب رشته آش زرشک کوهی خشک، نخود، لوبیا، عدس، روغن دنبه، سیر و پیاز استفاده میشود.
- آش زرشک رودبار قصران: برای پخت این آش در رودبار قصران تهران از مقداری برنج، سبزی آش و لبوی پخته شده در کنار زرشک و حبوبات استفاده میشود.
- آش زرشک طالقان: در طالقان برای پخت این آش از ترکیب اسفناج، جعفری و تره، لوبیا چیتی، رشته آش، زرشک محلی، لبو، پیاز داغ و سیر داغ استفاده میشود.